Judon historia

 
Judo syntyi Japanissa 1880-luvulla, kun ju-jutsu -mestari Jigoro Kano alkoi muokata vanhoista taistelutaidoista uutta kamppailulajia. Hän kehitti ju-jutsun tekniikoita, että kamppailutilannetta voitiin harjoitella täydellä teholla, mutta ilman merkittävää loukkaantumisriskiä. Realistisen ottelemisen lisäksi Kano korosti judossa harjoittelijoiden henkistä kasvua ja kehittymistä ihmisenä. (judoliitto)
 

Kano perusti 1882 Kodokan judo -instituutin lajinsa opiskeluun ja 1886 Kanon joukkue voitti kilpailevan jujutsu-koulukunnan, jonka seurauksena Japanin armeija ja poliisi ottivat judon koulutusohjelmaansa. Kano myös vastusti judon kehittymistä kilpaurheiluksi ja loi kilpailun korvikkeeksi arvoasteikon, jonka tunnuksena toimi vyön väri. Kano ja hänen oppilaansa alkoivat esitellä judoa länsimaissa 1900-luvun taitteessa.

Euroopan Judoliitto perustettiin 1949, Kansainvälinen Judoliitto 1951 ja olympialaisissa judo oli ensi kertaa Tokiossa 1964. Kansainvälisesti judo on maailman levinnein ja harrastajamäärältään suurin kamppailulaji. Kansainväliseen Judoliittoon kuuluu 200 jäsenmaata ja Euroopassa lajia harrastaa yli 2 miljoonaa ihmistä. (judoliitto)

Judon luoja Jigoro Kano
Budokwain judonäytös Banzain kanssa 28.7.1973 Naantalissa

Judo Suomessa

 
Jigoro Kano oli käynyt Suomessa jo vuonna 1890 esittelemässä judoa, mutta suomalaiset eivät siitä silloin innostuneet. Varsinaisesti judon katsotaan tulleen Suomeen vasta vuonna 1954 lähetystösihteeri Shigemi Takedan mukana. Ensimmäiset seurat Suomessa perustettiin Turkuun ja Mikkeliin vuonna 1962. Suomen ensimmäinen musta vyö myönnettiin Väinö Haukalle 1961 ja ensimmäiset Suomen-mestaruuskilpailut pidettiin 1963. 

Nykyisin judoa harrastetaan ympäri Suomea yli 120 seurassa ja aktiiviharrastajia on noin 12 500.
 

Judo Valkeakoskella

 

Judon harrastaminen Valkeakoskella alkoi keväällä 1967 ja toiminnan laajennettua perustettiin samana vuonna syyskuun 29. päivänä oma seura, läsnä oli 18 perustajajäsentä.

Toiminnan tarkoituksena on kehittää jäsentensä judo- ja itsepuolustustoimintaa ja toimia judon tunnetuksi tekemiseksi ja levittämiseksi. Judotoimintaa oli harrastettu jo jonkin aikaa epävirallisesti ja seuran nimeksi ehdotettiin Valkeakosken Judoseura Samurai. Judoliiton mallisäännöt hyväksyttiin seuran säännöiksi muutamin muutoksin. Nykyisin seurassa on noin 40-50 innokasta jäsentä.